Translate

ПРИВАТНА БИБЛИОТЕКА Сабраних радова БелаТукадруза

ПРИВАТНА БИБЛИОТЕКА Сабраних радова БелаТукадруза
ВЕЧИТИ ЧУДЕСНИ КОРЕНОВИ - Сабрани радови Белатукадруза. - ОБАВЕШТЕЊЕ Овај блог је отворен само за позване читаоце и посетиоце, и претплатнике..Годишња претплата на ову дигиталну библиотеку износи 2000,00 дин. Претплатник има право и на слободан приступ и читање још четири блога по свом избору

Ступци са насловне странице


..
..ИЗВЕШТАВАЊЕ О ДЕРЕТИНОМ КОНКУРСУ ЗА НЕОБЈАВЉЕНИ РОМАН

rec naroda 16.09.2014. rec naroda, nedeljnik branicevskog okruga
најфреквентније именице: човек, вода, коњ, дан, људи, дим, планина, Бог, кућа и песма

Позната лингвисткиња је на овом међународном скупу говорила о Вуковом „Српском рјечнику”, будући да је ово година јубилеја – два века од објављивања првог издања 1818. у Бечу.
– Вуков „Рјечник” је заиста, како је рекао наш велики академик Павле Ивић, најзначајније појединачно дело у целокупној српској култури. Од тог дела почиње оно што се зове савремени српски језик. Проф. Душко Витас је сачинио корпус од свих српских речи у „Рјечнику”. Семантички сам анализирала најфреквентнију лексику када се узме у обзир буквално свака српска реч у тој књизи. То до сада није било истраживано и дошла сам до закључка да су најфреквентније именице: човек, вода, коњ, дан, људи, дим, планина, Бог, кућа и песма. Ове именице су најчешће и у српским народним песмама и пословицама. Те речи су, заправо, чворишта српске културе – истакла је Рајна Драгићевић.
         = извор:  Фото-бомбинг српског језика

     _______________

              *  одломци из коментара уз овај чланак:

Aleksandra пре 45 минута

Mislim da je prirodno da se jezik razvija, ipak sprski ima dosta turskih i nemackih reci, pa sto ne bi i engleskih? Meni je problem sto ljudi ne znaju sta zapravo znace te reci i ne znaju kako da ih upotrebljavaju - recimo 'binge' znaci raditi nesto u velikoj kolicini za kratko vreme kao sto su 'binge drinking' ili 'binge eaitng'. Nasi samo koriste to za serije. Najgore je kad u prodavnici kazu da je nesto 'pink' boje a zapravo to je roza boja....

|
Milan Panic пре око један сат
Sam fond (broj) reči kojima se većina uzrasta 18-25 god koristi je "minimalizovan" a kada se tu još umešaju tuđice nastaje jedno ruglo od govora za žaljenje jer se u tome očigledno izgubila svaka mera. Opet, retko koji sajam knjiga u civilizovanom svetu gde se između ostalog promoviše pravilna i lepa pisana reč se može "pohvaliti" da glavnu reč vodi zvezda opskurnih, nazovi "životnih šou događanja" kao posledica a ne uzrok kulturnog posrnuća nacije. I tu je bio "zadatak više" za prosvetne radnike da učenike "preusmere" sa takvog štanda bez obzira na "opasnost" da ih proglase cenzorima jer ipak nije dovoljno bezbedno odvesti i dovesti decu do sajma i pokupiti dnevnicu, ima tu malo više odgovornosti i podučavanja.
|

Драгољуб Збиљић пре око један сат

Бољи наслов од овога "Фото-бомбинг српског језика" био би "БОМБАРДОВАЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПИСМА". А у том "бомбардовању" српског језика и писма ћирилице српски стручњаци за језик играју буквално издајничку улогу. Зар није, на пример, чиста издаја српске савршене азбуке када се у Правопису српскога језика Матице српске (издање из 2010) запише да српски језик треба писати двама писмима: српском ћирилицом и "латиничким писмом из времена српско-хрватског језичког заједништва". Они су слепци који још не виде да нико не негује своје писмо уводећи му алтернативно писмо које се фаворизује у Србији већ 70 година и на тај начин је српска азбука стигла до неважних десетак процената изузетака. За то такво решење (непостојеће у било ком другом језику", треба судити српским лингвистима, одузети им не/научне титуле и похапсити. Похапсити их зато што они, очигледно, свесно затиру ћирилицу двоазбучјем. Јер, није могуће поверовати да то тако раде из незнања. То је очигледна намера да се затре ћирилица.

ЛеЗ 0016560
             
|

Нема коментара:

"ДВОГЛАВИ ПЕСНИК"

"ДВОГЛАВИ ПЕСНИК"
ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА

Расветљавање стваралаштва Беле Тукадруза

Расветљавање стваралаштва Бела ТУКАДРУЗА (алиас М. Лукића) Стални књижевни конкурс ЗАВЕТИНА

"Заветине" расписују стални књижевни конкурс, почев од јануара 2007. године, за књижевне радове који ће расветљавати из свог угла стваралаштво Бела ТУКАДРУЗА:критички, аргументовано.Радови не могу бити дужи од 2 шт. табака, односно до 32 стр. откуцане на папиру формата А4 уобичајеним новинарским проредом.(У случају да добијемо радове дуже од 2 шт. табака, размотрићемо могућност да их публикујемо као посебна дигитална издања)Радови ће бити објављени, уз дозволу аутора, на Веб сајту "Архив БЕЛАТУКАДРУЗ", онако како буду пристизали. Сврстани по областима:радови који тумаче поезију, прозу, есеј, публицистику... и тд. Уредник овог зборника др Димитрије Лукић.

Молимо ауторе, који су у прилици, да своје радове доставе у електронском облику ( укуцавши их српском ћирилицом или латиницом у Wordu), да то учине на Е-маил адресу miroslav7275@gmail.com

>

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

"Сазвежђе З"