Translate

ПРИВАТНА БИБЛИОТЕКА Сабраних радова БелаТукадруза

ПРИВАТНА БИБЛИОТЕКА Сабраних радова БелаТукадруза
ВЕЧИТИ ЧУДЕСНИ КОРЕНОВИ - Сабрани радови Белатукадруза. - ОБАВЕШТЕЊЕ Овај блог је отворен само за позване читаоце и посетиоце, и претплатнике..Годишња претплата на ову дигиталну библиотеку износи 2000,00 дин. Претплатник има право и на слободан приступ и читање још четири блога по свом избору

Ступци са насловне странице


..
..ИЗВЕШТАВАЊЕ О ДЕРЕТИНОМ КОНКУРСУ ЗА НЕОБЈАВЉЕНИ РОМАН

rec naroda 16.09.2014. rec naroda, nedeljnik branicevskog okruga
најфреквентније именице: човек, вода, коњ, дан, људи, дим, планина, Бог, кућа и песма

Позната лингвисткиња је на овом међународном скупу говорила о Вуковом „Српском рјечнику”, будући да је ово година јубилеја – два века од објављивања првог издања 1818. у Бечу.
– Вуков „Рјечник” је заиста, како је рекао наш велики академик Павле Ивић, најзначајније појединачно дело у целокупној српској култури. Од тог дела почиње оно што се зове савремени српски језик. Проф. Душко Витас је сачинио корпус од свих српских речи у „Рјечнику”. Семантички сам анализирала најфреквентнију лексику када се узме у обзир буквално свака српска реч у тој књизи. То до сада није било истраживано и дошла сам до закључка да су најфреквентније именице: човек, вода, коњ, дан, људи, дим, планина, Бог, кућа и песма. Ове именице су најчешће и у српским народним песмама и пословицама. Те речи су, заправо, чворишта српске културе – истакла је Рајна Драгићевић.
         = извор:  Фото-бомбинг српског језика

     _______________

              *  одломци из коментара уз овај чланак:

Aleksandra пре 45 минута

Mislim da je prirodno da se jezik razvija, ipak sprski ima dosta turskih i nemackih reci, pa sto ne bi i engleskih? Meni je problem sto ljudi ne znaju sta zapravo znace te reci i ne znaju kako da ih upotrebljavaju - recimo 'binge' znaci raditi nesto u velikoj kolicini za kratko vreme kao sto su 'binge drinking' ili 'binge eaitng'. Nasi samo koriste to za serije. Najgore je kad u prodavnici kazu da je nesto 'pink' boje a zapravo to je roza boja....

|
Milan Panic пре око један сат
Sam fond (broj) reči kojima se većina uzrasta 18-25 god koristi je "minimalizovan" a kada se tu još umešaju tuđice nastaje jedno ruglo od govora za žaljenje jer se u tome očigledno izgubila svaka mera. Opet, retko koji sajam knjiga u civilizovanom svetu gde se između ostalog promoviše pravilna i lepa pisana reč se može "pohvaliti" da glavnu reč vodi zvezda opskurnih, nazovi "životnih šou događanja" kao posledica a ne uzrok kulturnog posrnuća nacije. I tu je bio "zadatak više" za prosvetne radnike da učenike "preusmere" sa takvog štanda bez obzira na "opasnost" da ih proglase cenzorima jer ipak nije dovoljno bezbedno odvesti i dovesti decu do sajma i pokupiti dnevnicu, ima tu malo više odgovornosti i podučavanja.
|

Драгољуб Збиљић пре око један сат

Бољи наслов од овога "Фото-бомбинг српског језика" био би "БОМБАРДОВАЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПИСМА". А у том "бомбардовању" српског језика и писма ћирилице српски стручњаци за језик играју буквално издајничку улогу. Зар није, на пример, чиста издаја српске савршене азбуке када се у Правопису српскога језика Матице српске (издање из 2010) запише да српски језик треба писати двама писмима: српском ћирилицом и "латиничким писмом из времена српско-хрватског језичког заједништва". Они су слепци који још не виде да нико не негује своје писмо уводећи му алтернативно писмо које се фаворизује у Србији већ 70 година и на тај начин је српска азбука стигла до неважних десетак процената изузетака. За то такво решење (непостојеће у било ком другом језику", треба судити српским лингвистима, одузети им не/научне титуле и похапсити. Похапсити их зато што они, очигледно, свесно затиру ћирилицу двоазбучјем. Јер, није могуће поверовати да то тако раде из незнања. То је очигледна намера да се затре ћирилица.

ЛеЗ 0016560
             
|

Нема коментара:

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

"Сазвежђе З"