ВРШАЦ - Општина Вршац једна је од најуспешнијих у Србији када је у реч о коришћењу средстава из претприступних фондова ЕУ. У последњих осам година, за 21 пројекат, који су реализовали у сарадњи са партнерима из Румуније и Мађарске, из европске касе су привукли више од 10 милиона евра и тако унапредили привредне и туристичке капацитете.
Тим поводом, у Вршцу је ових дана боравио шеф европске делегације у Србији Мајкл Девенпорт, који је прво са српским привредницима (“Хемофарм”, “Фрезенијус”, “Свислајон”, СМАТСА ваздухопловна академија), који послују у Вршцу, разговарао о будућим пројектима, а затим је у њиховој пратњи обишао три најуспешнија и највреднија европска пројекта, која је општина Вршац реализовала.
Делегација је посетила новоотворену прехрамбену пијацу, за чију су изградњу Вршчани из европских фондова привукли 1,3 милиона евра, затим зграду Конкордије, која је реконструисана и адаптирана у музејски простор са милион евра, као и Бизнис инкубатор центар у Технолошком парку, где је за 1,8 милиона евра стари магацински простор претворен у осам производних модула, у којима ће се по повољним условима развијати мала и средња предузећа.
- Импресиониран сам конкретним резултатима наше сарадње, а пре свега сарадњом локалне самоуправе и тамошње привреде, који имају заједничку визију о будућности те општине. То је пут којим би остале општине и градови требало да иду - рекао је Девенпорт.
Председник општине Вршац Чедомир Живковић је подсетио да је и изградња инфраструктуре у Технолошком парку, у ком већ сада послује шест новоизграђених фирми, финансирана од ЕУ, и то са 2,8 милиона евра. Он је најавио да ће у новом европском позиву Вршчани конкурисати са пет капиталних пројеката.
- Покушаћемо да добијемо средства за израду пројектно-техничке документације за будућу Северну индустријску зону, као и за део ауто-пута од Темишвара до Панчева. Такође, имамо пројекат повезивања два манастира Месић и Велико Средиште преко Гудуричког врха, затим уређење Градског стадиона и изградњу тзв. вршачке Скадарлије у центру града - најавио је Живковић.
ПОДРШКА
ОД укупне вредности пројекта, ЕУ финансира 85 одсто, док локална самоуправа из свог буџета финансира остатак. Вршац је досад за те намене издвојио 1,5 милиона евра.