На 56. бијеналу у Венецији националним селекцијама представиће се 89 земаља. За Златног лава на централној изложби надмеће се 136 уметника из 53 државе

СТО двадесети рођендан Бијенала у Венецији, које се свечано отвара 9. маја, протећи ће у знаку метафоре "под крилом анђела историје". Наиме, кустос најзначајније и највеће ликовне смотре на свету, нигеријски историчар уметности и песник Оквуи Енвезор је за мото манифестације узео део из "Теза о филозофији историје" Волтера Бењамина, у коме немачки мислилац анализира слику "Angelus Novus" Пола Клеа.
Описујући Клеовог анђела Бењамин примећује да су његове очи загледане, уста отворена, а крила раширена:
"Тако се слика анђео историје. Његово лице окренуто је према прошлости, где видимо читав ланац догађања. Он види сваку катастрофу која наставља да слаже олупину на олупину и ставља их пред његове ноге. Анђео би желео да устане, да пробуди мртве, да направи цело од оног што је смрскано, али олуја дува из раја и у крила му убацује толико насиља, да он не може да их затвори. Олуја га неодољиво окреће будућности којој је окренуо леђа, док гомила рушевина пред њим расте до неба. Та олуја је оно што ми зовемо напредак."
Пред 136 учесника централне изложбе, из 53 земље, од којих 89 први пут излаже на Бијеналу, Енвезор је управо поставио задатак да сагледају "Све будућности света" из перспективе историје. За Златног лава, који ће бити додељен на свечаном отварању, надметаће се и неки од уметника висококотираних на светској сцени: Кристијан Болтански (Париз), Џереми Делер (Лондон), Роса Барба (Берлин), Александер Клуге (Минхен), Стив Меквин (Амстердам)...
У националним павиљонима, у Ђардинима и Арсеналу, истовремено ће се својим селекцијама представити 89 земаља. Први пут учествују на Бијеналу Гренада, Маурицијус, Монголија, Мозамбик и Сејшели, а после дужег одсуства, представиће се и Еквадор, Филипини и Гватемала. Отварање нашег павиљона заказано је за 6. мај, када ће светску премијеру имати рад Ивана Грубанова "Уједињене мртве нације".
Међу земљама чији павиљони традиционално привлаче пажњу су Француска, коју ће представљати Клест Бурсије - Мужено, познат и као музичар; Немачка, са изложбом "Фабрик" групе аутора; Британија, у чијем павиљону излаже европска звезда Сара Лукас. У америчком павиљону представиће се Џоан Џонас, а боје Русије брани Ирина Нахова, добитница награде "Кандински" 2013.
Уз централну изложбу и поставке у националним павиљонима, Бијенале ове године припрема чак 44 пратећа програма. Реч је о својеврсним перформансима из свих области уметности: литературе, театра, плеса, филма, медија, музике, говорних и поетских рецитала...

"НОРМА"
Сарадња Бијенала са "Театром ла Фениће", започета заједничком продукцијом "Мадам Батерфлај" 2013, ове године наставља се премијером Белинијеве "Норме", 20. маја. Сцену и костиме за ову продукцију је на препоруку кустоса Бијенала, урадила америчка уметница Кара Волкер.


МАРКСОВ "КАПИТАЛ"
Један од програма на Бијеналу биће и јавно читање "Капитала" Карла Маркса, које би свакодневно, у Централном павиљону, требало да траје седам месеци. Њега ће пратити рецитали радничких песама, дискусије, филмске пројекције и разни други садржаји посвећени различитим тумачењима овог Марксовог дела.