ЛОНДОН - Дрвени брод за који се верује да је један од "великих бродова" енглеског краља Хенрија V пронађен је на обали реке на југу Енглеске, преносе британски медији.

Стручњаци из групе Хисториц Енгланд верују да је олупина пронађена у муљу реке Хамбл у близини Саутхемптона "Холигост" (Свети дух), брод који је играо кључну улогу у две поморске битке захваљујући којима је почетком 15. века освојио територије у Француској.

"Истражити брод из овог периода је веома узбудљиво", рекао је Данкан Вилсон извршни директор ХЕ. "Он би могао да нам прижи наредних месеци и година фасцинантна открића".

Извештаји о проналаску брода појавили су се две недеље пре обележавања 600 година битке код Ажинкура.

Хенри V је 25. октобра 1415. са својом војском извојевао велику победу у Стогодишњем рату у близини данашњег Ажинкура на северу Француске а ту победу је учинио бесмртном Вилијам Шекспир у драми "Хенри V".

Брод, који је откривен у близини краљевог брода - "Божја милост" који је пронађен 1930их, је спазио историчар Иан Фрил проучавањем фотографија из ваздуха обале реке.

"Постоји реална могућност да су остаци овог брода и даље у реци", рекао је он данас радију ББЦ 4.

ХЕ ће спровести истраживање сонаром и прикупиће узорке дрвене грађе како би утврдили да ли је заиста реч о "Светом духу", додао је он.

"Свети дух" се придружио краљевској флоти 17. новембра 1415. и био је озбиљно оштећен у битци код Харфлера 1614.

Брод је поправљен захваљујући грађи заплењеног шпанског брода "Санта Кларе" и преименован како би одразио Хенријеву посвећеност Светом Тројству. Намерно је усидрен после 11 година јер је пуштао воду, рекао је Фрил.